«

»

feb 02 2017

Menlös dag?

Menlös, nej nej inte alls!  Ingen dag är menlös som jag ser det. Jag syftar nu på den 2:a februari som ända fram till år 2000 kallades menlösa barns dag. Då blev den omdöpt till att heta Värnlösa barns dag eftersom uttrycket menlösa ansågs nedlåtande. Och vad är då detta för dag? Jo den härstammar från 400-talet och firades för att minnas barn som Herodes enligt bibeln lät döda. (läst i wikipedia). Men samtidigt är det också Kyndelsmässodagen idag som enligt kyrkorådet är en festdag ägnad minnet av jungfru Maria frambärande av Jesus till templet.

Inte lätt hålla ordning på alla dessa kyrkliga dagar och det behövs ju inte heller när de inte längre är helgdagar,  men menlösa barns dag minns jag att jag funderade på som barn vad det betydde, var även jag menlös…

Intressant nyhetsmorgon TV i morse när en kunnig kvinna, Anna Björn, visade Tagghudingar. Sjöstjärna, Sjöborre,Sjögurka m fl. Naturen är då fantastisk även i de djupa haven. Dessa djur dammsuger i havet och utan dom skulle have enligt Anna vara fyllt av döda djur.

Sjöstjärna, visst är den vacker

Pennsjöborre

Sjögurka

Resten av dagen blir det tvätt och nytt brödbak. För hör och häpna, trots att jag brände allt häromdagen så har jag ätit upp allihop. De var så himla goda.

Ha det bra! Kram

 

4 kommentarer

Gå direkt till kommentarformuläret

 1. Vonne

  …och en trevlig helg önskar jag dig. (Tryckte skicka för snabbt förra)

  0
 2. Vonne

  Tur att jag har åtminstone 1 uppmärksam bloggvän som säger ifrån. Ingen annan har uppmärksammat felet utan väl mest tittat på tagghudingarna. Förstår inte var jag fick 2 febr från men nån annanstans var det kanske också fel där jag fick det från. Varför skulle jag annars tänkt på värnlösa barn känns det som. Hur som helst med det, ska rätta till det i nästa inlägg.

  1+
 3. Ingrid

  Men stämmer det verkligen det du skriver om 2 februari — det är ju Kyndelsmässodagen och har så varit sedan 1901

  Menlösa barns dag (senare Värnlösa barns dag) är den 28 december. Då fyllde min svåger år och det tyckte han var väldigt pinsamt. Och vi påminde honom givetvis om det också.

  Ha det gott!
  Kram, Ingrid

  1+
 4. Anna/notonmusic

  Tagghudingar! Så de har en gemensam benämning, de ser ju riktigt fina ut! När man som jag jobbar i kyrkan får man hålla reda på alla olika helgdagar, vi har en särskild bok där vi kan läsa om vad det är för söndag, bakgrunden, vilken betydelse den kan ha för oss i dagsläge, vilka sånger och texter ur bibel o psalmbok som hör ihop med temat. Hur många ljus på altaret och vilken färg etc etc. Det är som ett litet drama. Kyndelsmäss handlar om ljuset förstås och hos oss får vi besök av Py Bäckman på söndag. Hon har SÅ många fina sångtexter om just ljus i mörker.

  1+

En liten kommentar, gör mig så glad!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: