«

»

feb 02 2017

Veckans rubrik Längtan


ANKI har gett oss rubrikerna för februari och denna vecka 5 är ordet LÄNGTAN. Här kommer mitt bidrag. Obs, bilderna är nu klickbara för större format!

Det första som dök upp i huvudet hos mig vid ordet Längtan var ett nynnande av Birger Sjöberg visa ”jag längtar till Italien”

. Nästa tanke var att det där med att längta nog hör barnaåren till i större utsträckning än i vuxenvärlden. Jag tycker inte jag går och längtar nu för tiden.

För de flesta barn tror jag längtan efter tomten på julafton är stor

liksom längtan till nåt som ska komma framåt i tiden som födelsedagskalas, börja förskola och skola liksom längtan till roliga aktiviteter som de får göra tillsammans med familjen. Semester, Skidåkning mm. Listan kan göras lång vad barn längtar till. Tonåringen längtar Student, körkort, pojk /flick-vän.

 

En annan typ av längtan är den att skaffa barn och att de 9 månaderna ska ta slut och den efterlängtade säger hej, här är jag och så här ser jag ut.

 

Själv längtar jag efter att bli uppvaktad med kaffebricka på sängen när jag fyller år. I min familj när jag var barn och även när mina egna barn växte upp var det stark tradition och jag kunde ligga vaken långt innan och bara vänta. Låtsades förstås vakna av ”ja må hon leva” och den ljuvliga frukostbrickan med presenter därtill. Det var tider det… Numera får jag aldrig nån frukost på sängen trots att jag upprepade gånger sagt att det är min önskan men jag hoppas att det är tradition i många familjer för mysigt är det.

Tittar vi sen ut i världen förstår vi att det är många många som bär på en längtan till ett bättre liv och har tvingats ta till livsfarliga flyktvägar för att försöka förverkliga detta. Ofta är det familjens unga son som skickas iväg med en stark föräldralängtan att han ska få ett bättre liv i annat land än de kan erbjuda.

Längtan efter världsliga ting och hög status bleknar i skenet av världsläget. Nej fred i världen, en kram, och visad uppskattning liksom ett skratt i goda vänners lag är allt jag vill ha och hoppas få uppleva många år till. Vill du inläggen från övriga rubrikbloggare hittar du dom HÄR

Och så förstås…  JAG LÄNGTAR TILL SOMMAREN  och firande vid Karlslund Herrgård Örebro.

Kram och tack Anki för rubriken Längtan!

 

14 kommentarer

Gå direkt till kommentarformuläret

 1. Vonne

  Kanske är det så att vi är ett sentimentalt och visälskande folk.

  0
 2. Karin

  Alla dessa längtanstexter och sånger vi har på svenska (Dan Andersson till exempel, eller Heidenstams Jag längtar stenarna, jag längtar marken…), jg undrar om det är likadant i andra kulturer eller om det gjort oss till ett extra längtansfyllt folk?

  1+
 3. Musikanta

  Det sista jag verkligen längtade efter som vuxen när jag tänker efter var nog loven när jag jobbade som lärare i mitt tidigare liv. Numera tar jag dagen som den kommer och försöker göra det bästa av de dagar jag har kvar i mitt liv. Även grå och kyliga vinterdagar. Våren kommer när den kommer och sommaren också och det går mycket fortare nu när man är gammal tyvärr.
  Kram

  1+
 4. Paula

  Hej, nästan lite kul att flera bloggare direkt har associerat till låten om Italien, fniss
  Jag kom på vad jag verkligen längtade efter så det har jag berättat om nu.
  Människan är ju aldrig nöjd, så fort hon fått det hon velat så längtar hon till nästa grej…inte bara negativt menat, även är det ju så att det blir ett driv i livet när man alltid strävar framåt.
  Ha en skön söndag

  1+
 5. kicki

  Ja jag längtar efter sommaren och när den väl kommer så är den som ett fyrverkeri och sen är den över. Så jag har börja glädja mig redan nu. Sommaren är här när Vasaloppen har varit och håller på till älgjakten, mentalt alltså. Man får ju dra ut på’t så gott det går.

  1+
 6. Britt-Marie Nielsen

  Hej Yvonne. Jag längtar efter mina barnbarn som jag kommer att åka till 1a April. Längtar även efter sommaren här på Malta. Vintern har varit ganska kall och inomhus är det rått och kallt. För övrigt har jag ingen annan längtan,jo att det ska bli fred på vår jord. Dock har jag inga förhoppningar om att det kan bli fred.. Men längtar gör jag. Kram på dig.

  1+
 7. Vonne

  Jag tycker också just det där att se olika tolkningar av samma ord är roligt men man kan inte vara med överallt, vill blogga om vardagen också. Du ska ha tack för tipset allafall.
  Trevlig helg!

  0
 8. Carita Liljendahl

  Det finns massor med roliga bildutmaningar i Blogglandia.
  Jag är med i Veckans ord hos Gemsweeklyphotochallenge.
  Kul att kolla olika tolkningar 🙂

  1+
 9. Tove Olberg

  Här fanns längtor i mängder
  för den som så blir trängder.
  Ja, längtan i dansens virvlar
  sig svänger i bälgens veck
  och mänskans ben.
  Vi går där och tycker vi inte längtar så mycket
  bara lite i taget och stycket.
  Italien ja 🙂
  Härligt inlägg 🙂
  Kram till dig Yvonne!

  2+
 10. Anki

  Så är det nog … att barnen har mer de längtar efter än vi lite äldre, men nog har jag en del jag längtar efter just nu 🙂

  Så sant om alla de människor som måste fly från sina hemländer … klart de längtar efter en fristad i ett land utan krig och visst längtar väl alla efter världsfred…

  Tack för ditt fina inlägg … tänkvärt om längtan.
  Ha det gott!
  Kram

  2+
 11. Vonne

  Tack Anna för påpekandet att det blev fel länktext, är fixat nu.

  0
 12. Paula

  Hej! Längtan ter sig olika för oss alla, men jag håller helt med dig angående alla vilsna själar som landat här i kalla Norden och inget annat vill än att få starta ett nytt liv och en trygg tillvaro långt från krig och bomber.
  Precis som du så har längtan efter ägodelar och prylar försvunnit med åren, dem kan man ändå inte ta med sig dit vi ska…
  Ska fundera på min längtan, återkommer i ämnet…
  Kram

  1+
 13. Anna/notonmusic

  Oj, jag riktigt hoppade till! Nämen hittade jag på rubriker för februari också! Och har glömt det! Men så var det ju inte. Jag hamnade som tur var hos den rätta påhittaren när jag klickade, nämligen Anki! 🙂 Jo, ja håller nog med att längtan var annorlunda som barn. Nu känns det mer som att ”se fram” mot olika saker, som ledighet, en tur till sommarhuset, att de vuxna barnen kommer hem (eller åker för all del om de stannat hemma för länge). Jag får sätta mig ner och fundera lite till när jag ska formulera ett eget inlägg 🙂 En fin sammanfattning av vad längtan kan vara, tycker jag att du fick till!

  1+
 14. wiolettan

  Fina tankar om längtan. Som du skriver, barn längtar kanske mer än vi vuxna, men jag tror inte att vi har, så att säga ”längtat färdigt”, det finns mycket att önska och längta efter.
  I det stora perspektivet är det ju fred på jorden och att alla ska ha det bra.
  Men visst, jag kan längta till lördagen, för den är den bästa dagen i veckan tycker jag, eller att jag ska få en ny mobil som jag lätt kan använda, eller att frissan ska klippa mitt hår riktigt fint denna gång, eller att jag inte ska vakna med flimmer i hjärtat, eller bara så simpelt som ett glas vatten, det kan jag längta efter.
  Förstår att du längtar efter detta somriga firande.
  Kram och ha det bra.

  1+

En liten kommentar, gör mig så glad!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: