«

»

mar 05 2017

Veckans rubrik Mat…

Mat skulle lika gärna kunna vara varje dags rubrik för mat kommer vi inte undan vare sig vi vill eller inte. Det är medfött så att säga. 

Mitt förhållande till mat är lite tve-eggat. Tycker ibland det är roligt att fixa mat men mest då på helgerna. Maten i veckan är inte lika kul och tenderar att ”vara i vägen” och bli ett klurande om VAD som ska ätas. Allt har jag ju nyligen ätit känns det som. Att variera kosten är inte helt lätt och särskilt påmint var det när jag hade hela familjen samlad varje dag. Hungriga vargar! Ja fisk, korv, fläskkött, nötkött, pannkaka-ärtsoppa är ju sånt som är gängse typ varje vecka, men huvudvärken är – hur tillaga för variation?

Har vänner som har ett veckoprogram där samma mat upprepas varje veckodag hela året om förutom storhelger då det blir lite annat men ändå detsamma som brukar ätas varje sådan helg, varje år. De vill inte fundera utan vet direkt vad som ska finnas på tallriken. Det är deras modell som de trivs med men jag tycker det låter förskräckligt tråkigt och vill allt ha det lite mer ad hoc.

Att vara utomlands är trevligt inte minst som maten då blir annorlunda än hemmavid. När vi besöker Spanien äter vi t ex mycket Tapas och Paella, något vi aldrig äter här hemma som tur är. Det är vikt för Spanien. Men Serrano-skinka undvarar jag inte utan det åker ner i korgen allt som oftast när jag handlar även i Sverige.

Icke förty, maten i helgen blev en trevlig och festlig historia som jag förevigade med lite bilder. Annars är jag less på matbilder, kokböcker och matprogram på TV. Ja förresten i vart och vartannat program är det en skvätt matlagning med. Önskar det räckte med att titta och bli mätt bara av det. Men vem vet vad framtiden har i sitt sköte. Vi kanske kan stoppa i oss en TABLETT och bli MÄTT så småningom. Då kunde vi spara oss till de festliga tillfällena med att njuta av fint dukat bord och extra omsorg i mat.tillagningen för det behövs ju det med.

 

Detta bildspel kräver JavaScript.

Ja detta var mitt lilla bidrag till veckans rubrik MAT…. som vi fått av bloggaren Jordgubbaroch bubbel. Andras inlägg i samma tema kan du se HÄR

Godkväll säger jag och önskar alla läsare en trevlig söndagskväll inför nästa veckas vardags-slit!

12 kommentarer

Gå direkt till kommentarformuläret

 1. Ulla Laiho

  Nu har jag dig med på listan över veckotemabloggare.

  Vilken kalasmat du bjuder på och vackert dokumenterad är den.

  0
 2. Anki

  🙂

  0
 3. Vonne

  Min frukost är i och för sig också densamma varje dag utan att jag tröttnar på min hårda smörgås och kaffe. Baka tycker jag också är ett bekymmer pga att jag inte får äta det goda för jag går lätt upp i vikt. Nä, pillertrillare får det kanske bli om det erbjuds i framtiden. Hihi
  Ha en fin kommande vecka! Kram

  0
 4. Vonne

  En stor binge risotto låter ju som en bra idé värt att prova. Hoppas du kan se bilderna på datorn.
  Ha en kommande fin vecka! Kram

  0
 5. Vonne

  Det är som du kanske förstod detsamma för mig att när jag är ensam blir det inte mycket med maten och ingen lust till det heller. Gäster och helgerna går ju bra.
  Ha en fin kommande vecka . Kram

  0
 6. Vonne

  Visst är det så att så snart man är utomlands blir det mer utemat. Sonen som vistas halvårsvis i Spanien och sonhustrun går nästan alltid ut och äter åtminstone 1 ggr om dagen.

  0
 7. Britt-Marie

  Håller med dig angående matlagning. I Sverige tyckte jag bara at det var kul med matlagning till helgerna. Nu här på Malta är det annorlunda. Vi går ofta ut och äter här. Din maträtt såg god ut och vilken efterrätt, Mums.

  0
 8. Anki

  En riktigt lockande meny … ser fantastiskt ut! Mat är ett nödvändigt ont för några och ett riktigt intresse för andra. När jag är ensam hemma då blir det minimal matlagning – ingen lust att laga någon och ingen lust att äta ensam. Däremot om vi väntar gäster – då är det kul 🙂
  Ha det gott och ha en ny fin vecka!
  Kram

  0
 9. Anna/notonmusic

  Ja! Tablett! Fast själv har jag varit inne på droppställning! Mat tar tid, helt klart. Men visst går det att rationalisera men då blir det lite trist i stället. Ibland gör jag en stor binge risotto och tar lax till ena dan, kyckling till andra dan, köttbit, tredje dan osv Lite enahanda men det spar tid! javascript saknar jag tydligen på ”paddan” – ser fram mot att titta på datorn istället. Ha en fin vecka du med!

  0
 10. Musikanta

  Fint bildspel som du bjuder på!

  Det där med att variera maten tycker jag inte är så viktigt. Min frukost t.ex. är samma dag ut och dag in år ut och år in och jag mår bra av den. Jag äter nästan alltid vegetariska måltider för inte står jag och lagar extra mat till mig själv. Så det blir ganska enahanda också. När jag har gäster någon gång brukar jag laga några få rätter som jag vet att jag är bra på och som brukar uppskattas.

  Tittar aldrig på ett matprogram eftersom jag inte är det minsta intresserad av matlagning. Baka tycker jag är roligare, men det blir inte så ofta eftersom det för det mesta är onyttig mat och man dessutom går upp i vikt av den.

  Jag hade gärna ätit piller istället för mat – det finns ju sådana som man blir mätt av och dessutom pigg, men de är tyvärr inte lagliga. Och inte nyttiga heller för den delen.
  Kram!

  0
 11. Vonne

  Ja nog har det ”sportats” denna helg Vasaloppet förstås med norsk seger som vanligt får vi nästan säga. Sen skidor från Lahtis och själv fastnade jag sen för SkiCross som är skithäftigt att titta på enligt mig. Känner riktigt hur det pirrar i magen när de flyger fram. Tur jag inte har barn som ägnar sig åt den sporten för då hade jag inte haft en lugn stund på hela vintersäsongen, ser farligt ut. En duktig svensk tjej i denna sport fast jag kommer inte nu på namnet. Togs sig till final men kom 2:a där. Jag kollar nog också mästarnas mästare skulle jag tro, mest i brist på annat.
  Kram på dig!

  0
 12. Paula

  Goder afton, vilken lockande meny du har bjudit på, förrätten gånger två så hade jag varit mer än nöjd, jag som inte äter socker…Vet du, redan på 60talet lär John Lennon ha sagt att han önskade att det fanns ett piller att ta istället för att äta, för maten tog för mycket tid från viktigare ting! Då tänkte jag att jisses så tråkig världen skulle bli, o det tycker jag nog fortfarande. Men, med undantag för när man varken har tid eller lust att kocka eller äta för den delen, då vore det ju händigt och praktiskt. Och förhoppningsvis kalorifritt..-.
  Ha en fin söndagskväll du också, här ska kollas på Mästarnas mästare som börjar ikväll, som om man inte sett nog med sport den här helgen..

  1+

En liten kommentar, gör mig så glad!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: