Veckans rubrik Kvinnokraft

Veckans rubrikord har vi fått av bloggaren Jordgubbaroch bubbelFler inlägg på Kvinnokraft hittar du HÄR

Nu när jag har läst era inlägg om kvinnokraft där ni så bra visar på att historien har många kvinnor som varit banbrytande ofta inom forskningsområdet, tänker jag lyfta fram även en annan sida där kvinnor varit banbrytande och kraftfulla. Jag har letat efter illustrerande bilder till inlägget men inte hittat andra än de som kan vara upphovsrättsskyddade. Vågar därför inte lägga in dessa eftersom jag har en bekant som råkade ut för en kraftig räkning i efterhand därför att jag publicerat en fågelbild på en föreningssida som hon skickat till mig och bett jag skulle lägga ut. Jag trodde hon hade kollat om den var fri. Räkningen var på över 3000 kronor för att vi använt bilden och inte heller talat om upphovet. Jag har därefter blivit väldigt försiktig med bilder som kan tänkas vara upphovsrättsskyddade.

Jag börjar med idrotten. Där kan vi verkligen tala om kvinnokraft. Vem hade på 1800-talet tänkt sig att kvinnor skulle ägna sig åt boxning eller brottning? Kulstötning är en annan sport som kräver KRAFT för att få iväg kulan och även där är kvinnor aktiva. Fotboll kräver också sin kraftkvinna för att orka och vinna för att inte tala om ishockey som vi också ägnar oss åt.  Golf och Tennis är också det en sport där kvinnor varit framgångsrika och lovordade. Skidor då – ja ta Vasaloppet t ex där kvinnor inte ens fick åka från början. Har saxat nedan från wikipedia. Snacka om förmynderi och förutfattad mening om hur starka kvinnor kan vara.

  • Den första kvinna som deltagit i Vasaloppet var Margit Nordin, som 1923 fullföljde loppet på 10:09.42. Året efter förbjöds kvinnor att delta i loppet, eftersom det ansågs vara ”för jobbigt” för kvinnor att åka.
  • Förbudet mot kvinnor upphörde 1981 sedan en kvinna utklädd till man blivit intervjuad i TV och avslöjad 1978.

Hur kvinnor ser ut är ett annat område där vi kanske får säga att kvinnan är lite fåfäng och inte så lite heller. Det jag i det här sammanhanget vill lyfta är de kvinnor som ägnar sig åt Bodybuildning. Det kräver både uthållighet och KRAFT att omvandla sin kropp till något så groteskt som de som vinner priser i detta gjort. Googla ni hittar ni lätt bilder på eländet.

Hur kvinnan klär sig där finns det också modiga för att inte säga starka kvinnor som varit föregångare.

Annette Kellerman poserar i en baddräkt 1907. Hon blev arresterad för att ha klätt sig oanständigt.Från wikipedia. Bild: Reddit

Omedelbart efter krigsslutet 1945 lanserades de första riktiga bikinibaddräkterna, även om benämningen ”bikini” inte tillkom då. I Australien väckte den nya baddräktsmodellen ett sådant uppseende att de första bikiniflickorna blev föremål för polisingripanden och myndighetsförbud. Bikini är inte enbart ett nutida plagg. I Villa Romane del CasaleSicilien finns flera mosaiker från 300-talet e.Kr. med idrottande flickor klädda i tvådelad miniatyrdräkt, liknande senare tiders bikinibaddräkter (och även påminnande om den kostymering nutida friidrottskvinnor beagagnar).

Långbyxor var länge något inte kvinnor bar för det ansågs okvinnligt. Jag har själv minne från 50-talet av mitt eget motstånd att klä mig i långbyxor när min mor lite försiktigt föreslog att jag skulle skaffa sådana.

En berömdhet som väl kan sägas vara det kvinnliga långbyxmodets moder är Marlene Dietrich

Saxat från wikipedia:

Byxan har ända in i vår tid varit– och är i viss mån fortfarande – ett typiskt manligt klädesplagg. Det uppfattades långt in på 1900-talet som provocerande och skandalöst samt särdeles okvinnligt om kvinnor bar byxor. Så berättas det att, när skådespelerskan Marlene Dietrich skulle anlända till Paris 1933, hade högste polischefen varnat henne för att komma iklädd byxor, och i så fall lämna staden

Marlene tog en tydlig och stark ställning för kvinnor genom sitt mode. Hollywoodskådespelerskan bar byxor och en herrkostym i en tid då det ansågs absolut skandalöst. Hon sa en gång det berömda citatet: ”Jag klär mig för min image. Inte för mig, inte för allmänheten, inte för modet, inte för män.”

Ja hörrni, det kan skrivas spaltmeter om kvinnokraft. ”Det är kvinnan bakom allt…” författade redan Herr Dardanell, han visste han och sjöng gjorde Ernst Rolf. Vi kan stolta hålla huvudet högt och som KRAFTKVINNOR allihopa.

Bifogar en länk om ni vill läsa mer Starka kvinnor

Trevlig måndag och resten av veckan! Kram

8 svar på ”Veckans rubrik Kvinnokraft”

  1. Vilket härligt inlägg. Tänk vad det har diskuterats om vad kvinnor få klä sig i! Textildottern har nyligen på sin utbildning gjort ett litet arbete på temat ”hur kort får en kjol vara”. En tid var det oanständigt bara att ankeln syntes! Så bara kjollängden har varit föremål för stora diskussioner! Roligt att läsa om Vasaloppet

  2. Länken med starka kvinnor var rolig att titta på. Tack för den. Jag hörde ett fantastiskt sommarprogram om en kvinna som verkligen hör till de starka – Alexandra Pascalidou – när jag var ute och gick för en stund sedan. Mycket hörvärt sommarprogram några år gammalt.

  3. Jätteintressant inlägg om kvinnor och kvinnokraft. Jag kan bara hålla med dig om dessa starka kvinnor.
    Då jag var ung ville inte min mamma att jag skulle klä mig i långbyxor, Det gick bra om jag var hemma, men inte annars. Tiderna har förändrats på många områden det visar du tydligt med ditt fina inlägg. Ock, det har varit dessa starka kvinnor som har gått före och banat väg.
    Det blev dyrt med den bilden, 3000:- otroligt.
    Ha en finfin vecka och kram till dig.

  4. Hej, vilken strålande vacker figur kvinnan har, hon som blev arresterad! Varför kan inte kvinnor få se naturliga ut längre, med kvinnliga former, smala midjor o rejäla höfter och lår. Så är ju kvinnan skapad från början, varför ska man vara en tana utan former. Jag tror inte ett ögonblick att det är männen som förordat kvinnor utan former…
    Sporttjejer har haft det tufft förr i tiden, och inte är det helt enkelt nu heller trots att man gärna vill tro det! Långt kvar till jämlikhet på det planet. Och att tjäna pengar och kunna leva på sin idrott, hur många kvinnor kan göra det?
    Jag tittar på Mästarnas mästare där det framgår mycket tydligt hur tjejerna fått ha arbeten för att ha råd med sin sport medan gubbarna har tjänat stora pengar…
    Ha en fin måndagskväll!

  5. Visst visar ditt inlägg att ”kvinnor kan”. Kvinnokraften är stark och kan försätta berg.
    Bra att du är försiktig med vad du lägger ut. Jag har faktiskt skickat förfrågan om att få använda bilder och aldrig blivit nekad. Anger man bara källan brukar det vara ok.
    Kram, Ingrid

En liten kommentar, gör mig så glad!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.