”Modigt”

Modigt beslut?

Igår var jag först på kommunens pensionärsråd (KPR) och där fick vi som vi tyckte en glad överraskning. Det har länge varit ett tjafs om benämningen på de personer som har hemtjänst, eller boende på trygghetshem mm. De har alla gått under benämningen Brukare vilket jag och många med mig tycker är ett förskräckligt och nedsättande ord på människor som faktiskt köper en tjänst. Benämningen är till viss del reglerad och rekommenderad i förordningar. Under  flera år har vi i KPR tagit upp att en annan benämning vore att föredra. Igår märkte vi plötsligt att alla de tre föreläsarna som visade OH-bilder hade bytt till benämningen Kund och även sa kund. Jag höjde min stämma och berömde detta och det blev bekräftat att kommunen och deras anställda/anlitade inom vård och omsorg ska använda Kund eller Hyresgäst i det fall personen hyr en lägenhet i ett äldreboende. Äntligen sa vi alla, efter så mycket bråk om en ”självklarhet”. I en av bilderna som speglade hur de äldre tyckte om att bo i ett nyligen öppnat äldreboende fanns en ruta med ett citat ”det är så roligt att bli kallad hyresgäst, vi är inga Brukare”!

I vår kommun är KPR-mötena väldigt bra och vi är ett 20-tal ledamöter utsedda av pensionärsförbunden och det är även en representant från varje politiskt parti med. Har förstått att det varierar över landet hur kommunerna hanterar detta. Mötena tar alltid 3 timmar men det är bara 3 möten om året plus ett ytterligare som är ett heldagsseminarium. Dessa möten ger också arvode om än blygsamt men helt enligt kommuntaxan. Det är meningen att vi ledamöter sedan ska sprida information till resp förening mm.

Modiga mannekänger!

Sen var det dags för snabblunch och därefter gick jag faktiskt på månadsmötet i vår förening för det blåste så kallt trots sol att jag inte ville sitta ute. Månadsmötet bjöd, som jag nämnde förra inlägget, på modevisning av Seniorshop som har en del skapliga kläder av god kvalité men även rätt mycket som är slätstruket och inte så kul. Hur som helst så köpte jag ett par långbyxor och en top som jag är mycket nöjd med. Nedan får ni lite smakprov från medlemmarna som agerade mannekänger.

Klicka på en bild så blir det ett bildspel med större bilder.

Tack för idag och trevlig fortsättning på denna torsdag! Kram

7 svar på ””Modigt””

  1. Håller helt med dig om det där med krage på kläderna. Det vill jag helst också har för det är mycket snyggare på mig och min ”brottarnacke”. Tyvärr är det ju inte helt lätt att ens hitta kläder med krage, det mesta är utan.

  2. Javisst är väl brukare en väldigt tråkig benämning. Hyresgäst är mer passande.
    Sådana fina mannekänger! Den där tvådelade klänningen längst till vänster var jättefin. Själv tycker jag att det är svårburet med alla kraglösa skjortor och jumprar. Vill gärna ha krage. Det är snällare mot ansikte och hals.

  3. Hej fina du, när jag ser fotot där du lapar sol o läser inlägget så förstår jag att du verkligen gillar solen. Jag är tvärtom, även där en tvärtemot-människa, jag sätter mig hellre i skuggan. Men, då pratar vi sommar. Även jag kan låta näsan peka upp mot himlen i mars-april , fast i år har det ännu inte varit läge…Vår PRO-förening ska också ha modevisning men jag är inte intresserad. Mannekängerna hos er var så käcka! Vi har bara en pensionärsförening på orten och eftersom det är en gammal bruksort så är den som alltid sossestyrd. Jag deltar inte i aktiviteterna för jag är ingen föreningsmänniska, men jag har lovat vara med i kaffekommittén och hjälpa till med servering eftersom jag är en av de yngre förmågorna i klubben…
    Brukare ja, det dummaste jag hört, mycket nedlåtande ord som jag hoppas går i graven mycket snart!
    Ha en fin fortsättning på helgen, kram från pörtet

  4. Så många turer i detta ”ordbruket”, kanske inte så tjafsigt egentligen men men … första tiden på slutet av 7o-talet då jag började inom vården så användes benämningen patienter. Så kom vårdtagare. Från 1989 tills 2000 jobbade jag i ett äldreboende där de boende var hyresgäster. I Värmland var detta. Så blev de den boende. Orden kund och brukare känner jag väl till sedan en längre tid, och huruvida det är bra eller dåligt i klang så är det samma innebörd – men visst är hyresgäst för de boende på äldreboendet och kund för de i hemmet och de som behöver personlig assistans en värdig benämning. Kunder som hör hemma under LSS lagen (om rätten till stöd och service intill 65 års ålder, den är tydlig och klar.
    SOL lagen (socialtjäntlagen) är en ramlag och rätt så godtycklig i sin tolkning när det gäller äldreomsorg.
    Intressant frågor det här. Som jag sagt förr är det roligt att du är engagerad 🙂
    Mina egna tankar flödade bara på när jag läst; tack för det!
    Mogna mannekänger är toppen!
    Trevlig helg!
    Kram

  5. Jag har länge retat mig på detta ord, ”brukare” i de sammanhangen. Jag brukar aldrig använda det ordet, om människor, låter inte bra. Hoppas på en ändring i hela landet om detta.
    Modiga damer och herrar på modevisningen. Rolig och trevlig grej. Vi har haft modevisningar också på vår pensionärsförening, mycket uppskattat.
    Trevlig dag.
    Kram!

  6. Ordet brukare är ett av de värsta ord jag vet … såå nedsättande mot alla som på något vis behöver hjälp i sin vardag. Det gör mig verkligt glad att din kommun kommit på bättre tankar!
    Mannekänguppvisning kan ju vara trevligt … speciellt när det är ”vanliga” människor som mannekängar och inte bara smala fotomodeller…
    Ha en fin fredag!
    Kram

  7. Vi har också en representant i KPR, men jag vet inte riktigt hur det fungerar här. Hon brukar inte ha så mycket att berätta. Brukare är ett hemskt ord, det håller jag med om, så att byta ut det mot Kund låter bra.
    Vi hade seniorshop här på Gotland i höstas, men tyvärr kunde jag inte vara med då, men de har säkert ra saker. Mannekänguppvisning är alltid trevligt.
    Kram, Ingrid

En liten kommentar, gör mig så glad!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.