«

»

Mar 20 2017

Veckans rubrik Mars

Rubriken Mars har vi fått från Matfreaket och det är näst sista rubriken i mars.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

”Mars, mars måne jag kan lura dig till Skåne”. Den ramsan lärde jag mig som barn men numera hör jag den aldrig så den är nog inte så spridd.

I wikipedia står att läsa att mars månad börjar samma veckodag som november och februari om det inte är skottår. Hm jag tycker inte jag får ihop det riktigt men så står det där i allafall.

Mars lär ju vara en kattmånad också men det har jag ingen erfarenhet av eftersom jag inte har katt.

I slutet mars  har vi ju också vårdagjämningen till allas vår glädje. Ja jag tror i allafall de flesta är glada när våren gör sin ankomst med värme, blommor på väg till sommaren. Men mars bjuder  bevars även på väderbakslag, till och med snö om det vill sig illa. När jag vaknade idag så snöade det några timmar. Fördel dock att snön aldrig ligger kvar när vi är så långt som till mars.

Men det finns också mindre trevliga saker vi kan råka ut för under våren. T ex årstidsbunden depression. I och för sig vanligast på hösten men drabbar även på våren.

”Vanliga tecken på vårdepression är extrem trötthet, likgiltighet, stress, ökat sötsug, viktuppgång, minskad sexlust sömnstörning med ökat eller minskat sömnbehov, morgonångest, för tidigt uppvaknande, nedsatt minne samt koncentrationssvårigheter. I många fall kan man behöva söka professionell hjälp”

Så här ledsna kan vi människor också se ut 

Avslutningsvis så kan jag ju inte skriva om rubriken Mars utan att nämna vårt solsystem. Den som lever får se om mänskligheten kommer dit nån gång. Det förekommer i allafall planer för att kunna resa dit. Nedan hittade jag på Wikipedia. Det ni!!

Mars One är ett privat icke-vinstinriktat projekt som har som mål att etablera en permanent mänsklig bosättning på planeten Mars år 2025. Projektet startades i januari 2011 av nederländarna Bas Lansdorp och Arno Wielders. I maj 2012 via ett pressmeddelande presenterades den tekniska och finansiella planen.

Till skillnad från statliga rymdprojekt från rymdstyrelser som exempelvis NASA, JAXA, ESA eller ryska Roskosmos så är tanken bakom Mars One att finansiering ska ske genom icke-statliga finansiärer och privata aktörer. Utöver detta är flera delar av uppdraget tänkta att sändas ut till den breda publiken, med syftet att skapa ett slags mediaspektakel kring projektet samt intresse bland sponsorer och allmänheten.[källa behövs]

Någon återfärd från Mars till Jorden är inte planerad utan astronauterna avses leva resten av sina liv på Mars.

I den första omgången kommer tio grupper med fyra personer i varje att väljas ut. De kommer sedan att utbildas under en tio år lång period. Delar av utbildningen kommer att äga rum i en kopia av Marsbasen. Astronauterna kommer att vara anställda av Mars One under både utbildningen och när de väl är på Mars. Under hela sin utbildning kommer de ha möjlighet att avsäga sig uppdraget.

Ja detta var allt från Vonnevardag i ämnet Mars!  Du som vill läsa fler inlägg hittar övriga rubrikbloggares marsinlägg HÄR.

Trevlig fortsättning på denna marsvecka!

10 kommentarer

Gå direkt till kommentarformuläret

 1. Anna/notonmusic

  Vilken bredd du fick till på temat Yvonne! SÅ söta kattungar! Tur att vi människor blir ”låga”/deprimerade olika tider av året brukar jag tänka. Så inte alla går i däck samtidigt! När halva befolkningen kryper in under en filt tar resten ett stort glädjeskutt och sjunger in våren! När hösten kommer blir det tvärtom!

  0

 2. Tove Olberg

  Du fick in mycket på Mars du … . jag menar om mars i bilder och text! Marsramsan lärde jag mig då min son var liten 🙂
  Ha en fin tisdag!
  Kram

  0

 3. Vonne

  Håller helt med du. Ingen enkelbiljett för mig till mars, nöjer mig gott här på vår kära jord. Kram på dig!

  0

 4. Vonne

  Ha ha, jaså du längtar inte till mars, V Det gör inte jag heller men är fascinerad av vad vetenskapen kan komma på och att det finns folk som frivilligt anmäler sig trots vetskap att det är en enkelbiljett.
  Kram

  0

 5. Vonne

  Upphör aldrig förundras över ett ”egna” språk där på ön. Kul att du delar med dig för det blir ju rena lärokursen för mig.
  Kram

  0

 6. Vonne

  Tror också att vana vid djur kan komma om man helt enkelt skaffar sig t ex hund eller katt. Det har jag ju inte gjort men av och till har jag haft funderingar på att skaffa en liten hund. Det har av olika anledningar inte blivit av och nu har jag kommit underfund med att man blir ganska stängd. Ser på min son att de kan ju inte ta med sig hunden överallt och i Spanien lämnar dom den på ”dagis” ibland. Är rädd för att jag som inte har någon back-up för djur skulle känna mig stängd och inte kunna åka eller göra saker som jag vill. Ibland är jag ju på olika aktiviteter hela dan där hund inte skulle vara ett alternativ att ha med. Katt har jag däremot alltid haft en aggresion till så det skulle jag aldrig skaffa. Du ska veta att jag är av födsel och vana ett riktigt stadsbarn och i grunden rädd för allt vad djur heter.
  Hoppas du blev av med hickan för det är inget vidare att ha. Hålla andan var nytt knep för mig. Annars ska ju skrämsel vara effektivt.

  0

 7. paulamerio

  Hej, du skrev att du inte har någon vana av djur, det hade jag inte heller förrän jag flyttade ut på landet för tjugo år sedan. Sen har det blivit det mestqa i djurväg, framför allt så har jag fattat att djur är bättre vänner än människor, alla gånger! Och jag är så himla tacksam över att jag fick uppleva livet med djur. Men, vi är alla olika, o alla får ha sina åsikter. Nu har jag hicka o försöker bli av med den genom att hålla andan, tror du jag lyckas?

  0

 8. Ingrid

  Vårdagjämning har vi ju idag. 10.29 inföll den!
  Vårdepression kallar vi för ladingsdinglu på gutamål. Våenr = ladingen och så dinglu, man dinglar av trötthet. Ladingsdinglu lider jag aldrig av, när ljuset och solen kommer sprudlar jag av energi. Det är sämre på hösten.
  Kram, Ingrid

  0

 9. Ingrid Käfling

  Jag är så tacksam om jag får bo kvar i lilla Mogata. Har aldrig haft någon längtan till Mars. Visst har jag hört marsramsan också, men inte på ett tag. Idag är det vårdagjämning så att det är hopp om livet. Jag tycker det är underbart att eftermiddagarna blir längre för varje dag och även kvällarna.
  Kram

  0

 10. Karin Eklund

  De allra ljuvligaste små kattungar har du hittat i alla fall. Om de sedan blir marskatter eller inte är en annan fråga. Förhoppningsvis inte.
  Vackra bilder, fyndig text. Till solen vill jag inte och kommer knappast dit heller.
  Det räcker gott och väl med de sköna strålarna.
  Ha en fin måndag Yvonne!

  0

En liten kommentar, gör mig så glad!

%d bloggare gillar detta: