Väderomslag

Idag börjar jag med ett för svenska folket kärt ämne. Vädret! Ingenstans i världen tror jag att det pratas så mycket väder människor emellan som här, och nu tar jag upp det här också.

Det är lite märkligt hur vi kastas mellan varmt och kallt. I helgen och till och med igår hade vi uppemot 9 grader plus. Idag när jag vaknar möts jag av minus 9 grader och väderrapportens utsago om att det ikväll ska börja snöa kraftigt här i Örebro åtföljt av sträng kyla. Hm, har för säkerhets skull redan tagit min lilla dagspromenad. Nu i skrivande stund ser jag att snön börjat falla. Ja egentligen tycker jag det är helt OK, det ska va vinter den här årstiden.

Nyord
Ett nytt år åtfölj ju numera alltid av s k nyord som språkrådet plockat fram. Om du ännu inte har koll på det så hittar du de nya orden HÄR tillika med förklaring. En del ord känns främmande, andra OK. Värre var det när jag på tåget häromsist läste SJ tidningen Kupé. Där kunde man testa hur många av ungdomens slanguttyck man kände till betydelsen av. Ja där kände jag mig helt insnöad. Inte ett enda fattade jag. Jag säger då det – snart kan jag väl inte prata med barnbarnen, i vart fall inte SMS:a på deras SMS-språk. Känner mig gammal och ute.

Ordet ensam contra själv
Något jag hakat upp mig på är användandet av ordet ensam där det inte passar enligt betydelsen. Ensam är en känsla som man kan känna även i ett större sällskap/arbetsplats. Själv är ett tillstånd
t ex att man är själv nånstans. Nu verkar det ha blivit så att ensam används för allt. Jag undviker använda det om det just inte är för att beskriva att jag känner mig ensam. Ett vanligt exempel är att det talas om att Sverige har många ”ensamhushåll” där det borde hetta enpersonshushåll. Suck, tror inte att det är synonymt att alla som bor själva också känner sig ensamma. Däremot kan man förstås vara själv och dessutom känna sig ensam.  Hårklyveri kanske, men av nån anledning hakar jag upp mig på´t.

Apropå behandling av ord och språk

Tema
Ibland kan jag känna en viss torka i vad jag ska blogga om så jag blev glad idag när jag upptäckte att några ägnar sig åt Temabloggning. Dvs några bloggare turas om att utse veckans tema som sedan alla lägger in ett inlägg om. Kändes kul så jag gick med i gruppen. Morgondagens inlägg kommer därför att ha rubriken ”Börja om från början”. Väl mött då.

Ha en bra kväll/Kram

En liten kommentar, gör mig så glad!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.