Konst är historia

I morse åkte jag iväg på den första träffen i en studiecirkel i konsthistoria. Cirkeln ska pågå 6 onsdagar och behandlar tiden mellan 1880-1910. Jag har för många år sen, när jag fotfarande jobbade deltagit i cirkel om just konsthistoria. Märkte då att det var oväntat intressant. Tyvärr tog den abrupt slut när lärarinnan blev svårt sjuk och hastigt dog. Sen dess har jag hållit utkik efter motsvarande kursen/cirklar men har inte hittat nåt lämpligt förrän nu.

Läraren heter Norman Sandén och är huvudlärare vid Örebro Konstskola samt har en gedigen konstnärlig bakgrund och utbildning. Det märktes också när han berättade. Tänk att kunna komma ihåg och kunna berätta om så många konstnärer som han gjorde idag.

Ämnet var Skandinavien och behandlade, Isländska, Norska, Danska och Finska målare. Han visade bilder på deras verk och lotsade oss i skillnaden i olika måleritekniker som använts i de olika verken. Han berättade bakgrund och anekdoter om målarna som var hur intressant som helst. Jag noterade massor men kan inte återge det här för då skulle det bli alldeles för långt inlägg. Vi 10 personer som deltog var helnöjda efter de 2 timmar som passet höll på. Har ni möjlighet och lite intresse vill jag verkligen rekommendera att delta i nån liknande cirkel. Man häpnar så duktiga konstnärer det finns och har funnits. Nästan så Lars Lerin bleknar, men dessa vi pratade om var inte akvareller utan oljemålningar.

 

Här berättar han om Edvard Munk som ju blev sinnessjuk till slut men innan dess var Strindberg, övre bilden och han mycket god vänner. Som ni ser så använde läraren gamla diabilder i kasset och det var inte optimalt så att ta bilder var liksom meningslöst men jag tog ändå denna. Synd för det var hur många fantastiska tavelbilder han visade och pratade om.

När jag gick hem noterade jag, Aha nu äntligen firar Örebro av julen och tar ner gatugirlangerna. Inte en dag för tidigt.

 

Så nu är jag hemma igen. Har ätit en avokado med några skivor vällagrad Prosciutto Crudo-skinka till. Pst..skinkan en gåva från ICA som börjat ge en gåva varje vecka till trogna ICA-kunder. Skinkan skulle annars ha kostat 35 kronor.

Tack för idag och ha det så bra! Kram.

8 svar på ”Konst är historia”

  1. Vad roligt att du är intresserad av konsthistoria. Precis som du tycker jag det är jätteintressant och hoppas jag kan fördjupa mig nånstans när min cirkel slutar i april.
    Trevlig helg!

  2. Har för mig att jag redan kommenterat detta inlägg, men det kanske aldrig nådde fram.
    Jag har också börjat med konsthistoria eller, om man nu skall vara noga, konstvetenskap, på Senioruniversitetet. Oh, så roligt! Begriper inte att jag inte tagit itu med detta tidigare.Plötsligt ser man konstens innebörd på ett nytt sätt.
    Hälsningar
    Birgitta

  3. Nej, jag är inte konstnär men rätt intresserad på amatörnivå av konst och har mycket tavlor på väggarna. Själv har jag prövat min talang men den var obefintlig. Konsthistoria tycker jag har så mycket intressant i sig så det kommer jag fortsätta fördjupa mig i när denna cirkel är avslutad. TV-programmet ”en konstnärsdröm” var ett favvo-program för mig.

    Återkommer med det där om matrecept-byte…

  4. Hej! Konsthistoria är ett ämne jag knappt har berört under mitt långa liv. Jag gillar konst, absolut, men har inte haft tid, möjlighet, o ett brinnande intresse just för det ämnet. Men, jag tänkte när jag tittade på tävlingsprogrammet som gick förut med Billgren som domare, att attans så intressant ämnet är! Är du själv konstnär?
    Angående ditt förslag om matrecept så låter det jätteroligt! Jag hakar gärna på! En del recept har jag på min hemsida, men testar nytt lite nu och då och provar gärna nya recept!
    Nu kom min skjuts, ska in till stan och proviantera, ha en fin torsdag!

  5. Visst är det spännande med konsthistoria! Ja, tänk så många duktiga och intressanta konstnärer de funnits genom tiderna … och var och en med sin egna spännande historia.
    Önskar dig en fin dag!
    Kram

  6. Det är ju tur inte alla har samma intresse, det skulle inte funka. Men jag skulle faktiskt mycket väl tänka mig mig lyssna till operamusik också, eller kanske hellre symfoniorkestrar utan sång. Finns mycket vacker klassisk musik.

  7. Så intressant det låter, men jag skulle nog inte välja ett sånt ämne. Däremot var jag med i en cirkel där vi lyssnade på operamusik och främst Wagner och det var toppentrevligt.
    I morgon ska jag ta ner min utebelysning, för längre än januari månad ut tycker jag inte att man ska ha dem uppe. Och så tycker de tydligen i Örebro också. 😉
    Kram, Ingrid

  8. Konst är historia, och så enorm! Många tekniker, epoker och uttrycksformer. Vilken skatt och mångfald!
    Så roligt att du deltar i detta 🙂
    I somras var jag på Munchmuseet då jag var i Oslo hos min kusin, konst blir en aldrig klar med på något vis.
    Önskar fru Käll
    en fin kväll
    Kram
    från norrlansdam

En liten kommentar, gör mig så glad!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.