Rubriken Tillit

Anna på notonmusic har för denna vecka gett oss temabloggare ämnet Tillit. Här kommer mitt bidrag. Alla bilder är tagna från  Pixabay.com som tillhandahåller gratisbilder även för kommersiellt bruk.

Mina tankar går direkt till den lilla nyfödda människan när jag hör ordet tillit. Egentligen kanske det rätta ordet då är ”utlämnad”, för det finns knappast något mer utlämnat än ett litet nyfött barn (kan för all del appliceras även på nyfödda djur). Jag tänker att en nyfödd varelse måste känna tillit till att bli väl omhändertagen här i livet. Men vi kan fokusera på människolivet:

Här kommer jag och kan inte annat än att känna tillit till den som tar hand om mig. I lyckliga fall mina föräldrar men kan ju också vara någon annan som tar hand om mig såsom en förälder.

Jag växer upp och spänningen är stor inför förskole- och skolstart. Jag tycker det är så roligt och spännande och ser upp till och känner tillit till mina lärare, men även till att få nya kamrater att ha roligt med. Ingen tanke finns på mobbing eller att läraren kanske borde valt ett annat yrke. Nej stor oanad tillit har jag när jag ger mig ut i världen

Nu är jag en ungdom och kanske har träffat och sällskapat med många tänkbara livspartner. Men så plötsligt en dag träffar jag en som jag känner speciellt för. Är det tillit? Eller kärlek? Jag bara vet att han/hon är den rätta. Ger mig hän och känner tillit till att vi kommer vara förälskade alltid och ta väl hand om varandra. Ingen tanke på våld eller hat.

Nu  är vi gifta min kärlek och jag. Funderar på att i vår tur skaffa barn och har tillit till att det ska gå bra, att vi får friska rara barn,  och att vi blir kärleksfulla och bra föräldrar med tillräckligt bra ekonomi för att kunna leva ett fortsatt gott liv tillsammans i familjen.

Livet går fortare än man kan ana och på ålderns höst känner jag tillit till omsorgsvården. Att sjukvård kan ges när den behövs, att barnen fortsatt tänker på mig och att jag trots ålder fortfarande har ett händelserikt liv och sociala kontakter i lagom dos.

Nu vet vi ju också att livet långt ifrån alltid blir som vi önskat, trott och haft tillit till att det skulle bli. I hjärtat skär det när i dessa tider så många är på flykt undan krig i länder där de egentligen helst vill stanna och få ett gott liv. Olyckliga eller hemska händelser gör att de som nog haft liknande tillit som det jag beskrivit ovan om livet istället får fly. De har med stor sannolikhet känt tillit till att andra länder ska ta emot dem på ett bra sätt. Så har det ju som vi vet inte blivit.

——————————————————

Ja det här var mina reflektioner kring temat Tillit och som skulle kunna brett ut sig i det oändliga till en hel roman. Men jag väljer förstås att hålla mig kort i det här forumet och avslutar mitt lilla inlägg här.

Ha en bra söndagskväll

En liten kommentar, gör mig så glad!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.